Horváth Charlie biográfia


  Decca tagok:

Charlie - ének, gitár, trombita
Molnár Görgy - gitár
Benson István - dob
Fábri Zoltán - basszus gitár
Winkelmayer József - pozan

Később az Omegából átment a Decca-ba Kovacsics Öcsi - gitár, Molnár György pedig átment az Omegába. Egyre népszerűbb lett a zenekar, viszont jogi okok miatt a Decca nevet meg kellett változtatniuk, így az Olimpia évében mi más lehetett volna a nevük, mint Olympia. Az új felállás alakulásában nagy szerepe volt a Liversing zenekar feloszlásának, így újabb tagcserék következtek.

 

  Olympia tagok:

Charlie - ének, gitár, trombita
Szendrődi Zsolt - gitár
Szabó Mihály - zongora, orgona
Szentgyörgyi András - dob
Zdroba Dániel - basszusgitár
Winkelmayer József - pozan

Ők voltak Magyarországon az első rockzenekar, akik fúvósokat használtak. Szinte a hét minden napján koncerteztek klubokban, ifi parkokban, egyéb rendezvényeken. Az Olympia sokáig Belgrádban, a Majestic Hotelben játszott, ami akkoriban Európa egyik legnevesebb szállodájának számított. Többnyire Animals, Peter c Gordon, Joe Cocker, Jimmy Hendrix, Led Zeppelin, Traffic, Chicago, Blood, Sweat & Tears számokat játszottak. Ekkor érezte Charlie igazán, hogy megtalálta a helyét zenei világban. Folyamatosan írták a saját számokat is, egyre összeforrottabban zenéltek. A zenekar összekülönbözött Winkelmayerrel, aztán hazajöttek, majd 1970 - ben feloszlott a zenekar.

  Afriaca az új felállás:

Charlie - ének
Kaszanyi Lajos - bass
Horváth László - zongora
Vörös Gyula - dob

Fél évig Avas Zsuzsával dolgoztak együtt, majd őt váltotta fel egy angol énekes lány, Maurin Miller. Az Afrikában töltött 2 és fél év meghatározó része volt Charlie zenei pályafutásának, hiszen ekkor érezte magát talán a legfelszabadultabbnak mind zeneileg, mind emberileg. Az együttes zenei stílusát ekkor már egyre jobban jellemezte a funk és soul hangzás: Marwin Gaye, Quincy Jones, Curtis Mayfield. A csapat bővült Tátrai Tiborral és Charlie öccsével, Horváth Csabával, aki szaxofonozott és fuvolázott.

 

  Generál tagok:
Charlie - ének, konga
Tátrai Tibor - gitár
Várkonyi Mátyás - zongora
Novai Gábor - basszusgitár
Solti János - dob
Póta András - dob


Charlie-t és Tátrai Tibort felkérte az éppen megszűnő félben lévő Generál - ami Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarának számított -, hogy szálljanak be a csapatba. A döntés nehéz volt, mert Charlie nagyon kötődött az Olympia akkori stílusához, és nem akart felbontani egy jól működő csapatot. A megállapodás mégis megszületett, persze voltak feltételek: a Generál arculatának és hangzásvilágának megváltoztatása. Charlie nem vállalta fel a Generál addigi dalait, hiszen azok nem az Ő hangjára voltak írva - új produkciót kellett létrehozni. A Zenegép című album funky, rock stílusával, egyedi hangzásával meghozta a várt sikereket.

Charlie volt az első Magyarországon, aki kongázott könnyűzenei együttesben - itt érezhető az afrikai évek hatása. A Generálnak rengeteg NDK, Lengyel és nyugat berlini fellépése volt. 20 ezres stadionokban, fesztiválokon napi 2 - 3 koncert. Sokáig játszottak a War előzenekaraként. Az európai nagy sikerek ellenére Magyarországon 5 év alatt az E - épületen, a Vár és az IFI Park rendezvényein kívül nem sok helyen játszottak. Ezek után Erdős Péter "ötlete", koncepciója alapján egy nagyobb szünet következett a Generál életében. Mikor lesz második lemez? Szerencsére volt egy üresedés a stúdióban, így elkezdődhetett a Piros bicikli című nagylemez készítése, melynek érdekessége a gipsy diszkós hangzás lett volna. Ennek az albumnak már nem volt akkora sikere, mint az előzőnek, és a Generál együttes megszűnt.

 

  Olympia tagok:
Charlie - ének
Fogarasi János -billentyű
Sípos Péter - trombita
Németh Ottó - gitár
Marsalkó Zoltán - gitár
Turai Tamás - dob, ének
Öcsi (Apostol) - szaxofon


Ezzel a felállással két évig Svájcban és Skandiáviában zenéltek.

 

 

Pannonia Express
Charlie - ének, gitár, trombita
Angyal József - gitár, ének, szaxofon
Varranai István - zongora, ének
Csiszár Páter - szaxofon, szintetizátor
Lelkes Zoltán - basszusgitár
Póta András - dob
Paczári Károly - gitár, ének
Fülöp Ervin - fúvós hangszerek,

gitár, szintetizátor
Halász János - zongora, ének
Hajdú Sándor - trombita, zongora
1982-ben Charlie-t felkérték a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepére a Rock Színházban. Pár hónap alatt kialakult benne, hogy ez nem az ő világa, nem tud elszakadni az eddigi zenei stílusától. Ekkor indult a Pannonia Express nevű zenekar, akik ez év szeptemberében felkérték
Charlie - t, hogy dolgozzanak együtt. Az együttes európai viszonylatban elég rangos helyet képviselt, ennek köszönhetően újabb külföldi időszak következett. A csapat 1993 szeptemberéig dolgozott együtt.

A magyarországi hazalátogatások során Charlie és Tátrai Tibusz elkezdték a Tátrai Band létrehozását, amiből az egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb rock, blues zenekar
lett a 90-es évek elejére.

1993. Miközben a Tátrai Band-del dolgozott, egyre jobban érlelődött benne egy szólólemez gondolata. Rózsa Istvánnal való szerencsés találkozás alkalmával adódott egy lehetőség - szólókarrier, szólóalbum. Sokan támogatták az ötletet, sokan bukásnak
vélték, hiszen ebben az időszakban kezdődött el a Tátrai Band karrierje is. Charlie mégis belevágott, mert úgy gondolta, az életben talán ez egy egyszer adódó lehetőség, amit nem szabad elszalasztani. Az album készítői sok tehetséges zenész közül lettek kiválasztva. Egy részét a régi barátok, zenésztársak, másik részét a Charlie által tisztelt neves zenészek alkották.

Első szólóalbuma Charlie címmel 1994 tavaszán került a boltokba. Az album arany, majd platinalemez lett, és a következő évi MAHASZ Aranyzsiráf szavazáson elnyerte az "Év albuma díjat".
1994-ben néhány fesztiválkoncert után karácsony előtt két fantasztikus koncertet adott a Budapest Kongresszusi Központban.

1995 tavaszán jelent meg a "Mindenki valakié" c. második szólóalbum, mely már elővételben arany, a megjelenést követő két héten belül platinalemez lett. Természetesen ez az album is az év
legjobb albuma lett és az eladási adatok alapján kiérdemelte az abszolút kategória diját a MAHASZ Aranyzsiráf gáláján.

1996 tavaszán látott napvilágot a '95. december 28-án a B.S.-ben rögzített Charlie-koncert hanganyaga egy reprezentatív kiállítású dupla CD és kazetta formájában "Csak a zene van" címmel. Augusztus 17-én Charlie zenekarával a zsúfolásig telt Kisstadionban adott egy igazán forró hangulatú koncertet kb. 20.000 rajongó elött. 1996 őszén jelent meg Charlie "Just Stay Who You Are" című angol nyelvű albuma. Az elkövetkező időszak lázas munkával telt. Charlie, Lerch Istvánnal, László Attilával nekilátott a következő szólóalbum munkálatainak.

1997-es év eleje igazi díjesőt hozott Charlie-nak. Állami kulturális kitüntetésként Liszt Díjat, a Mahasz 1996. évi szavazásán az "Év koncertje", a Magyarországon élő külföldi diplomaták és üzletemberek szavazásán az "Év magyar előadója" díjat kapta. Március közepén jelent meg az új, "Annyi minden történt" c. album.
A lemez megjelenését követően indult az országos turné, május 1- én a Tabánban pedig több mint 50.000 rajongó elott egy minden eddiginél nagyobb koncert következett. Osszel készült el az év lemezszenzációja a "Találkozások" c. album, ahol Charlie a legjobb magyar előadók mellett olyan neves sztárokkal énekelt egy lemezen, mint Chaka Khan, Bobby Kimball, Al Di Meola, Mike Stern, Victor Bailey stb.

1998-ban Charlie képviselte országunkat az Euroviziós Dalfesztiválon Birmingham-ban, a "Holnap már nem lesz szomorú" című dallal. Ez a dal felkerült Charlie '98 októberében megjelent "Fűszer cseppenként" című új lemezére is. Egy arany-, két platina- és egy gyémántlemez, valamint számos felejthetetlen koncert és országos turné után 1999. november 5-én jelent meg Charlie legszebb dalait, valamint egy vadonatúj szerzeményt tartalmazó válogatás album "Greatest Hits" címmel.

2001-ben Charlie új zenei kirándulásra vállalkozott a "Jazz" című lemezével,amelyet a 2002-es Soul & Jazz, és a 2003-as "Funky Soul & Jazz" lemez követett,amelyek a korszellemmel ellentétesen nem a tömegízlést akarta kilégíteni, hanem egy ígényes, a műfajt népszerűsítő kínálattal ált a közönség elé,amelyek szintén arany-lemezeket eredményeztek. A triológia befejező részén Charlie fia, Ákos is közreműködött, valamint egy duett is hallható Király Lindával. A három lemez díszdobozban, sorszámozva is megjelent Triológia címmel. 2003. december 29-én nagysikerű lemezbemutató koncertet tartottak a Budapest Sportarénában, sztárvendégekkel Király Lindával, és Révész Sándorral.

2004-ben jelent meg a "Greatest Hits 2" válogatás, amelyre egy bónusszám is felkerült, amit Ákos írt apjának. 2004 végén került a boltokba az "Ami soul az soul" című könyv, amelyben Charlie élettörténetét, élményeit, kalandjait olvashatjuk.


Charlie díjai:

1991 Emerton "Tátrai Band" Az Év Lemeze
1992 Kontrax Popgála
1992 Év Énekese "Arany Mikrofon"
1992 Év Zenekara"Tátrai Band"
1994 Emerton Díj
1994 Arany Zsiráf
1994 Az Év Lemeze "Charlie"
1994 Az Év Legsikeresebb "Rock" Albuma
1994 "Év Énekese" Pesti Műsor
1995 Budapest Week"Charlie As The Best Local Band"
1996 Rock City Csillagok
1997 Emerton Díj
1997 Aranyszarvas Műv. Díj
1997 Liszt Ferenc Díj
1998 Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje
1999 Black Box Gála "Életműdíj"
2001 Westel Életműdíj
2001 "Rocksztár 30" Miskolc
2001 Artisjus Zenei alapítványi díj a " magyar zenészek bemutatása, és megismertetése érdekében végzett kimagasló teljesítményéért"
2003 Budapest Díj
2003 "Kőbánya díszpolgára" díj